Headerbild

Herr - 16 maj Kungshamn borta

2011-05-16 i Seniorlagens blogg / Herr

Första förlusten kom ute i ett kallt Kungshamn där blåst och regn gjorde det svårspelat.

Vi kom som vanligt i god tid och vädret såg skönt ut, 15 grader och sol, kanske lite blåsigt. Det dukades upp frallor, kaffe, frukt och vatten och det kändes lagom laddat inför match. Molnen började dock hopa sig och det blev gradvis kallare.

När sedan domaren blåste igång matchen var vi inte riktigt med första kvarten och det straffade sig då Kungshamn gjorde 1-0 redan efter fem min. Målskytt var skytteligaledaren Luvenberg som på ngt konstigt sätt fick med sig bollen efter en djupledsboll som vi tillsynes hade kontroll på men vips så var han igenom och placerade säkert in bollen i bortre hörnet. Efter 20 min så kom vi igång allt mer och det kände som att vi tog över matchen i samband med att Axelsson fixade en straff som Patrik säkert lade in.

1-1 i halvlek kändes som ett ok resultat och när vi kom ut efter paus hade regnet satt igång, 10 grader med regn och motvind är en härlig kombination när man står längst bak.. Detta stoppade oss dock inte utan vi fick en hörna efter bara några minuter som Rehnby sköt in och träffade Jocke i skallen. I det här läget kändes det riktigt bra och trepoängaren låg i luften. Kungshamn ville dock annorlunda och tog över allt mer och fick välförtjänt in en kvitteringsboll efter att vi varit lite väl passiva i eget straffområde där vi lät deras kille, stå och sikta in sig i bortre hörnet lite väl ostört.

Efter detta kändes det som att fjärde raka krysset var på väg, men domaren hittade en hands med straff och målchansutvisning på Axelsson när det återstod fem minuter och första förlusten var ett faktum då vi inte orkade mobilisera ytterligare ngt mål. Handsen kan alltid diskuteras då det bedöms olika varje gång men hade vi fått en liknande situation i andra straffområdet hade vi nog blivit lite upprörda om vi inte fått en straff..

Oavgjort hade nog varit ett rättvist resultat men vi lyckades inte riktigt hålla ihop det defensivt och Kungshamnsspelarna fick lite väl god tid på sig att behandla bollen. Vi kommer heller inte fram till speciellt många målchanser, i denna gjorde vi mål på två fasta och av våra totalt 7 gjorda är 4 på fasta vilket i sig är grymt men vi skulle behöva skapa lite fler heta lägen.

Nu har vi lika många poäng upp till första som det är ner till sista så nu gäller det att bita ihop och samla nya krafter till lördagens match mot Grebbestad, samtidigt är det riktigt skönt att se att FF ångar på i sexan, klar serieledning efter fjärde raka segern igår mot Grohed (3-2) och imorgon väntar ett hett derby mot SIF.. 

För att återvända till handsregeln så är den ngt frustrerande, många pratar om att handen hålls i ett naturligt/onaturligt läge. Vad är egentligen naturligt - att hålla armen tätt intill kroppen tycker inte jag är naturligt i varje fall. Andra pratar om att så fort bollen nuddar hand/arm så är det ett regelbrott - detta skulle ju leda till att man skulle försöka "söka" straff genom att bara lyfta den mot handen. En del andra pratar om att man skall se om det är hand som söker boll eller tvärtom vilket är det jag fick lära mig när jag gick domarutbildning för drygt 20 år sen. Det senare är väl det som regeln säger och även en del domare dömer enligt, men flest dömer nog enligt vad som är onaturligt, men vad är egentligen onaturligt när man slänger sg för att täcka ett skott, det är definitivt inte naturligt att ha den fastklistrad intill kroppen.

Så här säger reglerna:
Hands innebär att en spelare avsiktligt tar kontakt med bollen med sin hand eller arm. Domaren ska ta hänsyn till följande:
• handens rörelse mot bollen (inte bollens rörelse mot handen)     
• avståndet mellan motspelaren och bollen (oväntad boll) 
• handens position innebär inte nödvändigtvis att det är ett regelbrott

.. min tolkning av reglerna är att Matte inte begick något brott. Men domarna skall som sagt tolka reglerna och problemet är att alla tolkar den olika och att inte ens samma domare tolkar den samma från gång till gång. Kan man bara enas om att döma på samma sätt och gått ut med detta så skulle jag bli nöjd.

Nog om handsregeln, men man blir lika irriterad varje gång och det händer ju ett par ggr per år att man blir blåst på en straff.